> obwód miński > rejon słucki > miasto Słuck > Cerkiew Św. Michała Archanioła
Słuck. Cerkiew Św. Michała Archanioła

Cerkiew Św. Michała Archanioła | Słuck

Cerkiew prawosławna pod wezwaniem św. Michała Archanioła w Słucku

Cerkiew pod wezwaniem św. Michała Archanioła, drewniana, zbudowana na przełomie XVIII i XIX wieku na przedmieściu Ostrów, ma pewne cechy baroku i klasycyzmu. Do jej budowy użyto materiału z rozebranej w końcu XVIII wieku cerkwi pod wezwaniem św. Konstantego, stojącej niegdyś w centrum miasta.

Początkowo dwudzielna, składała się z czworobocznej nawy nakrytej kopułą osadzoną na ośmiobocznym bębnie i części ołtarzowej na planie prostokąta. W końcu XIX wieku z przodu dobudowano trójkondygnacyjną czworoboczną wieżę-dzwonnicę (ostatnia kondygnacja ma ścięte naroża) nakrytą kopułą z wysoką iglicą. Dolna kondygnacja wieży ozdobiona jest z trzech stron trójkątnymi frontonami. Ściany z zewnątrz oszalowane poziomo, ozdobione na rogach pilastrami.

Grzegorz Rąkowski, Ilustrowany przewodnik po zabytkach kultury na Białorusi, Burchard Edition, 1997