> obwód miński > rejon wołożyński > miasteczko Iwieniec > Kościół Św. Michała Archanioła i klasztor Franciszkanów
Iwieniec. Kościół Św. Michała Archanioła i klasztor Franciszkanów

Kościół Św. Michała Archanioła i klasztor Franciszkanów | Iwieniec

Kościół pod wezwaniem Św. Michała i klasztor franciszkanów

Franciszkanie zostali osadzeni w Iwieńcu w 1702 roku przez stolnika mińskiego Teodora Wańkowicza przy istniejącym tu kościele z 1606 roku. W latach 1702-05 staraniem jednego z zakonników, Andrzeja Czechowicza, wybudowano nowy, do dziś zachowany barokowy kościół pod wezwaniem Św. Michała, wykorzystując na ten cel pieniądze zebrane z jałmużny.

W latach 1856-60 kościół był restaurowany, w latach 1880-85 przebudowano go na prawosławną cerkiew. Po I wojnie światowej zwrócony katolikom, zamknięty w 1948 roku, później na terenie zespołu klasztornego umieszczono filię zakładu przemysłowego z Mińska, w 1994 zwrócony wiernym.

Świątynia jest trójnawową bazyliką z transeptem. Ozdobą kościoła jest wspaniała, silnie rozczłonkowana, bogato zdobiona szeroka fasada, flankowana dwiema pięciokondygnacyjnymi wieżami pomiędzy którymi wznosi się dwukondygnacyjny barokowy szczyt. Ozdobne szczyty wieńczą też ramiona transeptu i prezbiterium.

Nawę główną nakrywa sklepienie kolebkowe, nawy boczne sklepienia krzyżowe. We wnętrzu zachowały się trzy barokowe stiukowe ołtarze.

Obok kościoła znajduje się dwukondygnacyjny korpus klasztorny wzniesiony na planie litery L, o skromnym wystroju zewnętrznym. Zachowało się także ogrodzenie z bramą zwieńczoną profilowanym frontonem. W narożu muru znajduje się ośmioboczna wieżyczka.