> obwód miński > rejon wołożyński > miasteczko Wiszniew > Kościół NMP
Wiszniew. Kościół NMP

Kościół NMP | Wiszniew

Rok budowy (przebudowy): 1424 (1), 1637-41 (2), 1771 (2),

Kościół katolicki pod wezwaniem Nawiedzenia Najświętszej Marii Panny

Zbudowany w latach 1637-41 w stylu barokowym z elementami renesansu, przebudowany w 1771 roku w stylu rokoko (dobudowano wówczas boczne kaplice) i w 1906 (dobudowana została dwuwieżowa fasada), nieprzerwanie czynny.

Świątynia jest bazyliką z półkoliście zamkniętym prezbiterium i dwiema zakrystiami. Fasadę wieńczy profilowany szczyt flankowany dwiema niewysokimi czworobocznymi wieżami.

Nawa i zakrystie nakryte są sklepieniami kolebkowymi z lunetami, na których zachowały się malowidła geometryczne z XVII wieku. Na ścianach wewnętrznych znajdują się malowidła wykonane w okresie międzywojennym przez znanego malarza, Ferdynanda Ruszczyca. Zachowały się trzy cenne barokowo-rokokowe ołtarze (główny i dwa boczne) z połowy XVIII wieku, ozdobione rzeźbami i ornamentami. Cennym elementem wyposażenia są kute drzwi z XVII wieku.

Przed kościołem znajduje się dwukondygnacyjna dzwonnica-brama zbudowana w drugiej połowie XIX wieku z kamienia polnego. W dolnej kondygnacji znajduje się łukowaty otwór przejazdowy, w górnej trójczęściowa arkada zwieńczona trzema niewielkimi frontonami.