> obwód witebski > rejon brasławski > wieś Dalekie > Kościół Św. Stanisława
Dalekie. Kościół Św. Stanisława

Kościół Św. Stanisława | Dalekie

Kościół pod wezwaniem Św. Stanisława

Posadowiony na niewielkim wzniesieniu kościół Św. Stanisława został zbudowany w połowie lat 30 XX wieku.

Drewniany, z wysoką częścią centralną i znacznie niższymi bocznymi. Pięcioboczne prezbiterium jest nieco niższe od części centralnej nawy, a wyższe niż jej boczne skrzydła. Wysoki dach nakrywający wyższą część nawy i prezbiterium harmonijnie zamyka obiekt, współgrając z daszkami części bocznych.

Od zachodu znajduje się dwukondygnacyjna, czworoboczna wieża-dzwonnica pełniąca także funkcję wejścia głównego. Wieża zwieńczona jest spłaszczoną kopułą zakończoną czworoboczną wieżyczką. Taka sama wieżyczka znajduje się we wschodniej części nawy, w pobliżu prezbiterium.

Wnętrze jest w zasadzie jednonawowe; boczne, niższe części nawy oddzielone są tylko nielicznymi drewnianymi wspornikami.

Kościół w Dalekim jest uważany za zabytek budownictwa drewnianego. Wyróżnia się piękną kompozycją i harmonią linii.

Na podstawie:
Kastus Szydłouski „Brasław i jego okrestnosti” Rif-tur 2002