> obwód witebski > rejon brasławski > miasteczko Opsa > Kościół Św. Jana Chrzciciela
Opsa. Kościół Św. Jana Chrzciciela

Kościół Św. Jana Chrzciciela | Opsa

Rok budowy (przebudowy): 1676 (1), 1768 (2), 1887 (3)

Kościół pod wezwaniem Św. Jana Chrzciciela

W pobliżu rynku stoi kościół z czerwonej cegły, zbudowany w 1887 roku staraniem hrabiego Feliksa Platera, na miejscu spalonej rok wcześniej drewnianej świątyni z 1768 roku, którą ufundowała starościna opeska Jadwiga ze Strutyńskich Ciechanowiecka.

Według przekazów zachowanych w pamięci starszych mieszkańców Opsy, pożar wybuchł podczas nabożeństwa, gdy od świeczki zajęła się tkanina nakrywająca ołtarz. Wraz ze świątynią miało też spłonąć wielu obecnych na mszy parafian.

Obecny kościół zamknięto w 1949 roku i zamieniono na magazyn; w 1989 roku zwrócono go wiernym.

Jest to jednonawowa, jednowieżowa świątynia z pięciobocznie zamkniętym prezbiterium i dwiema niskimi zakrystiami. Wieżę, nieco wysuniętą przed fasadę, nakrywa spiczasty dach.

Skromne elementy dekoracyjne elewacji stanowią lizeny i fryz arkadowy. Wejście ozdabia ostrołukowy portal i znajdująca się nad nim rozeta.

Całość otacza ogrodzenie z czerwonej cegły i kamienia polnego. W pobliżu znajduje się zbudowana w tym samym czasie i w podobnym stylu plebania.

”Wśród jezior i mszarów Wileńszczyzny”, Rewasz, Warszawa 2000