> obwód witebski > rejon dokszycki > wieś Chodorówka > Kompleks memorialny
Chodorówka. Kompleks memorialny
Chodorówka.  Kompleks memorialny

Kompleks memorialny | Chodorówka

Kompleks memorialny

Po wojnie na miejscu tragedii rósł brzozowy las; w 1969 roku na cmentarzu postawiono obelisk. Później Włochy ufundowały kompleks memorialny, otwarty uroczyście w dniu 20.10.1992 roku.

Zespół pomników memorialnych ukazuje tragedię i cierpienie ludzi unicestwionych przez system totalitarny, odróżniając się wymową od pomników radzieckich.

Wejście do kompleksu otwiera brama w formie krzyża z zaznaczonymi datami tragedii (1944) i postawienia pomnika (1992). Centrum kompozycji stanowi wyobrażanie zabitego człowieka; obok ogromny głaz z brązową liczbą 800 bo tyle osób zakatowali tu hitlerowcy. Tablica na głazie z napisami w języku białoruskim i włoskim:
Na tym miejscu w 1944 roku niemieccy okupanci rozstrzelali 600 mieszkańców Republiki Białorusi i 200 włoskich jeńców wojennych.

Za głazem krzyż z polskim napisem: Jezu, ufam Tobie. Po bokach symetrycznie betonowe konstrukcje z rzeźbami kobiet w żałobie, odmawiających różaniec.

Kastus` Szytal
radzima