> obwód witebski > rejon dokszycki > wieś Sitce > Zespół dworsko-parkowy Domejków
Sitce. Zespół dworsko-parkowy Domejków

Zespół dworsko-parkowy Domejków | Sitce

Rok budowy (przebudowy): XVIII

Zespół dworski w dawnym majątku ziemskim

Miejscowe dobra w XVIII wieku należały do Brzostowskich, w XIX wieku stały się własnością Domeyków. Dwór Domeyków został zbudowany w XIX wieku. Ze starszego XVIII-wiecznego dworu Brzostowskich zachowały się tylko filary portyku.

Dwór otacza założony na początku XVIII wieku park krajobrazowy o powierzchni 8 ha, obwiedziony kamiennym ogrodzeniem, częściowo obrośniętym winoroślą. W ogrodzenie wbudowane są dom ogrodnika oraz wędzarnia, mająca formę ozdobnego pawilonu narożnego. W parku zachowała się także serowarnia budynek dwukondygnacyjny, na planie prostokąta, z dolną kondygnacją murowaną ozdobioną narożnymi pilastrami, i górną częścią drewnianą ozdobioną niegdyś galeriami.

Na teren posiadłości, użytkowanej obecnie przez miejscowy kołchoz, wiedzie monumentalna barokowa brama z początku XVIII wieku.

Jest to budowla trójkondygnacyjna, z trzema łukowatymi przelotami, zwieńczona niedużą wieżą zegarową nakrytą kopułą. Wewnątrz masywnych słupów bramy biegną kręte schody prowadzące do pomieszczenia nadbramnego, nakrytego sklepieniem kolebkowym.

W wieży znajduje się mechanizm zegara z kukułką, wykonany przez miejscowego rzemieślnika.