> obwód witebski > rejon połocki > miasto Połock > Cerkiew Objawienia Pańskiego i monaster
Połock. Cerkiew Objawienia Pańskiego i monaster

Cerkiew Objawienia Pańskiego i monaster | Połock

Cerkiew i prawosławny monastyr Bogojawleński

Barokowo-klasycystyczne, zbudowane w drugiej połowie XVIII wieku na miejscu drewnianych zabudowań monastyru założonego w XVI wieku.

Cerkiew Objawienia Pańskiego (Bogojawleńska) została zbudowana w latach 1761-79, przebudowana w 1839 roku, po I wojnie światowej nieczynna, restaurowana w 1981 roku, mieściła galerię obrazów.

Jest to świątynia wzniesiona na planie krzyża, z kopułą opartą na wysokim ośmiobocznym bębnie i dwuwieżową fasadą. Zachowała się część polichromii z 1836 roku.

W latach 1782-85 obok cerkwi, na miejscu starych zabudowań drewnianych, zbudowano korpus klasztorny według projektu architekta G. Kwarengi.

Jest to budynek dwukondygnacyjny, wzniesiony na planie litery L. Znajdowały się tam niegdyś cele mnichów, pokoje ihumena oraz dwie cerkwie zimowe, tak zwane ciepłe.

Budynek był przebudowany w XIX wieku i odnawiany w latach 70 XX wieku. Po II wojnie światowej był wykorzystywany jako dom mieszkalny i muzeum drukarstwa imienia Franciszka Skaryny, założone w 1990 roku.

Rok budowy (przebudowy): XVI-XVIII