> obwód witebski > rejon szarkowszczyński > miasteczko Łużki > Kościół Św. Michała Archanioła
Łużki. Kościół Św. Michała Archanioła

Kościół Św. Michała Archanioła | Łużki

Kościół katolicki pod wezwaniem Św. Michała Archanioła

Popijarski, późnobarokowy, fundowany wraz z klasztorem i kolegium pijarów przez kasztelana połockiego Antoniego Żabę. Zbudowany w latach 1744-56, przebudowany w 1843 roku na cerkiew prawosławną, przejęty przez katolików po I wojnie światowej, zamknięty w latach 40 XX wieku, zwrócony wiernym w 1988 roku.

Jest to świątynia jednonawowa, z półkoliście zamkniętym prezbiterium i dwiema zakrystiami. Fasadę flankują dwie wysokie, czterokondygnacyjne wieże, ustawione do niej pod kątem. Pomiędzy wieżami wznosi się ozdobny barokowy fronton. Podobny fronton wieńczy szczyt nawy od strony prezbiterium.

Fasada zdobiona pilastrami i niszami, rozdzielona jest gzymsami na trzy kondygnacje. Elewacje boczne dzielą masywne pilastry połączone u góry arkadami. Nawę nakrywa sklepienie kolebkowe.