> obwód brzeski > rejon kamieniecki > miasto Wysokie-Litewskie > Zespół pałacowo-parkowy Potockich
Wysokie-Litewskie. Zespół pałacowo-parkowy Potockich

Zespół pałacowo-parkowy Potockich | Wysokie-Litewskie

Zespół pałacowo-parkowy

Zespół pałacowo-parkowy w dawnym majątku ziemskim. Dobra tutejsze pozostawały w ręku Sapiehów od 1647 roku do drugiej połowy XIX wieku, kiedy to przeszły do Potockich. Ostatni właściciel - hrabia Jakub Potocki - w okresie międzywojennym zapisał majątek na rzecz utworzonej przez siebie fundacji dla zwalczania raka i gruźlicy.

Początkowo Sapiehowie wybudowali w Wysokim zamek otoczony fosą, istniejący do końca XVIII wieku. Klasycystyczny pałac wzniesiony został w latach 1816-20 przez księżnę Pelagię z Potockich Sapieżynę. Jest to budynek parterowy na planie wydłużonego prostokąta, z podwyższonym o niskie piętro centralnym ryzalitem ozdobionym pilastrami i czterokolumnowym portykiem dźwigającym spłaszczony trójkątny fronton. Centralny ryzalit zwieńczony schodkową ścianką attykową występuje też od strony ogrodu, gdzie znajduje się obszerny taras. Wokół budynku biegnie gzyms kostkowy. Zachował się dawny układ pomieszczeń z westybulem i salą balową z wyjściem na taras, a także resztki dekoracji stiukowej wnętrz.

Po bokach pałacu stoją dwie prostopadłe parterowe oficyny na planach litery T, z mocno zaznaczonymi bocznymi ryzalitami i sześciokolumnowymi portykami dźwigającymi trójkątne frontony. Za lewą oficyną znajduje się zespół zabudowań gospodarczych tworzących półzamknięty dziedziniec. Na teren rezydencji wiedzie brama wjazdowa złożona z dwóch par murowanych filarów, na których zawieszone są ozdobne kute wrota.

Do pałacu przylega park krajobrazowy o powierzchni 14,2 ha, z dużym stawem. Założony w XVIII wieku na tarasie rzeki Pulwy, przekomponowany w 1895 roku według projektu znanego architekta Walerego Kronenberga.

Rok budowy (przebudowy): XVII-XIX