> obwód witebski > rejon brasławski > miasteczko Druja > Synagoga Wielka
Druja. Synagoga Wielka

Synagoga Wielka | Druja

Synagoga

Ufundowana przez Sapiehów w drugiej połowie XVIII wieku, zlokalizowana na prawym brzegu Drujki, niedaleko od jej ujścia do Dźwiny.

Późnobarokowa, była to swego czasu jedna z najpiękniejszych i najokazalszych świątyń żydowskich na północno-wschodnich ziemiach Rzeczypospolitej. Druja pozostawała dużym skupiskiem Żydów i znaczącym ośrodkiem żydowskiego życia religijnego aż do II wojny światowej. Synagoga, jak i cerkiew Spaska, spłonęły w 1942 roku podczas likwidacji getta.

Ocalałe mury po wojnie rozebrano na cegłę. Do dziś nad brzegiem Drujki, w pobliżu dawnego mostu kolejki wąskotorowej (Druja-Brasław-Opsa-Dukszty), zachowały się tylko fundamenty.

W ich pobliżu znajduje się tablica upamiętniająca miejsce rozstrzeliwań drujskich Żydów.

Wśród jezior i mszarów Wileńszczyzny, Rewasz, Warszawa 2000